Het lekkerste van Guus en Dick'. Het kookboek van Guus Meeuwis en Dick Middelweerd staat boordevol lekkere en vooral Bourgondische g"> Het lekkerste van Guus en Dick'. Het kookboek van Guus Meeuwis en Dick Middelweerd staat boordevol lekkere en vooral Bourgondische g" />
VeryBest - De lekkerste recepten om budgetvriendelijk en zonder verspilling te koken

Spruitjesstamppot met speklapjes

Tijdens de pandemie heb ik een geweldig kookboek gekocht, namelijk 'Het lekkerste van Guus en Dick'. Het kookboek van Guus Meeuwis en Dick Middelweerd staat boordevol lekkere en vooral Bourgondische g

Spruitjesstamppot met speklapjes
1 2 3 4 5 6
35 minuten
Gevorderd
WinterHerfst

Ingrediënten

Aardappel kruimig
Aardappel kruimig
300 g
Amsterdamse augurken zoetzuur
Amsterdamse augurken zoetzuur
200 ml
Biologische halfvolle melk
Biologische halfvolle melk
100 ml
Brusselse spruitjes
Brusselse spruitjes
500 g
Gember siroop
Gember siroop
200 ml
Grove mosterd
Grove mosterd
30 g
Speklap
Speklap
4 stuk
Uien
Uien
500 g
Totaalprijs:
12,64

Handig om te hebben

Aan de slag!

  1.  Snijd de uien in halve ringen, doe samen met de boter en een scheutje olie in de  pan en laat dit zeker 45 minuten op laag vuur garen. 
  2. Schil de aardappelen en snijd ze in stukken,  zet ze op het vuur en kook ze in een pan gaar.
  3.  Maak de spruitjes schoon en snijd ze in vieren en kook ook deze, in een andere pan, gaar. 
  4.  Verhit nu een koekenpan en bak de speklapjes uit in hun eigen vet, tot ze aan beide zijdes goudbruin zijn. 
  5. Haal het overtollige vet uit de pan en giet de gembersiroop erover. 
  6. Zet nu op laag vuur en laat de speklapjes in de gembersiroop karamelliseren en roer de grove mosterd er door. En voeg tenslotte de gekarameliseerde uitjes eraan toe.
  7. Snijd de augurken in kleine stukjes. Zet een klein pannetje met de melk op het vuur, maar laat het niet koken.
  8. Giet de aardappelen en de spruitjes af en meng ze samen met de ui in 1 pan. Pureer nu met een pureestamper en voeg de melk eraan toe. 
  9. Voeg als laatste de augurken toe en meng alles goed door elkaar met de lepel.
  10. Breng op smaak met peper en zout
  11. Serveer met de speklapjes op de stamppot.

 

Bekijk dit recept en andere heerlijke recepten in de boeken van Guus Meeuwis en Dick Middelweerd in ‘Het lekkerste van Guus en Dick’ en  ‘Het jaar van Guus en Dick’.