Aan de slag!
- Snijd de uien in halve ringen, doe samen met de boter en een scheutje olie in de pan en laat dit zeker 45 minuten op laag vuur garen.
- Schil de aardappelen en snijd ze in stukken, zet ze op het vuur en kook ze in een pan gaar.
- Maak de spruitjes schoon en snijd ze in vieren en kook ook deze, in een andere pan, gaar.
- Verhit nu een koekenpan en bak de speklapjes uit in hun eigen vet, tot ze aan beide zijdes goudbruin zijn.
- Haal het overtollige vet uit de pan en giet de gembersiroop erover.
- Zet nu op laag vuur en laat de speklapjes in de gembersiroop karamelliseren en roer de grove mosterd er door. En voeg tenslotte de gekarameliseerde uitjes eraan toe.
- Snijd de augurken in kleine stukjes. Zet een klein pannetje met de melk op het vuur, maar laat het niet koken.
- Giet de aardappelen en de spruitjes af en meng ze samen met de ui in 1 pan. Pureer nu met een pureestamper en voeg de melk eraan toe.
- Voeg als laatste de augurken toe en meng alles goed door elkaar met de lepel.
- Breng op smaak met peper en zout
- Serveer met de speklapjes op de stamppot.
Bekijk dit recept en andere heerlijke recepten in de boeken van Guus Meeuwis en Dick Middelweerd in ‘Het lekkerste van Guus en Dick’ en ‘Het jaar van Guus en Dick’.