Aan de slag!
- Doe de bloem en de gist in de mengkom van je keukenmachine met deeghaken en begin langzaam te mengen. Heb je geen mengkom, geen probleem. Meng het deeg met je handen in een grote kom.
- Voeg nu langzaam per 100 gram bloem 90 ml lauwwarm water toe aan het mengsel tot je een zacht deeg hebt.
- Kneed het deeg nog zo'n 5 minuten tot je deeg glad en elastisch is en loskomt van de deegkom. Doe de deeg nu in een schone kom, doe er een beetje olie over en dek af met een vershoudfolie.
- Laat de deeg nu 1 uur reizen op een warme plek.
- Na het uur zet je de kom terug op het keukenmachine en voeg je zout toe. Meng zo'n 3 minuten op een rustige stand.
- Strooi ondertussen wat bloem op een schoon werkblad. En pak een grote kom die je invet met olijfolie.
- Haal het uit de kom en leg het deeg op de met bloem bestoven werkblad en vouw de zijkanten naar elkaar toe, als een soort envelop.
- Draai de bol om en dan heb je een gladde bol aan de bovenkant. Leg de bol in de ingevette kom en dek af met vershoudfolie.
- Zet de deeg weer weg voor 1 uur.
- Pak ondertussen een grote ronde bakvorm en giet de olijfolie in de bakvorm, bestrijk alle zijdes en de bodem met een kwastje. Giet over de druiven een eetlepel olijfolie en laat staan.
Ik gebruikte voor 600 gram bloem een vorm van 35 cm groot en 7 cm hoog. Heb jij minder bloem gebruikt, dan kun je ook een kleinere vorm gebruiken. Uiteraard kun je ook meerdere vormen gebruiken. - Na dit uur zou het deeg verdubbelt moeten zijn en kun je nu in de bakvorm leggen. Duw de deeg lekker aan in de vorm met je vingers. Geef het even tijd, want je deeg is elastisch.
- Verdeel nu de druiven over het deeg en dek nogmaals af met vershoudfolie en zet nogmaals weg voor 40 minuten.
- Na 40 minuten verwarm je de oven voor op 220 graden.
- Haal het vershoudfolie van de bakvorm en strooi wat grof zeezout en suiker over het deeg.
- Bak de focaccia in de oven voor zo'n 30 minuten tot ze mooi goudbruin is.
Fan van deze foccacia, vervang dan eens de druiven door tomaat en olijven.