Aan de slag!
- Verwarm de oven voor op 160 graden en maak genoeg ruimte in de koelkast voor de ovenschaal.
- Snijd het brood in plakken en verdeel over de bakplaat met bakpapier. Past het niet in 1x doe het dan in 2x.
- Rooster het brood in de oven tot de boterhammen licht geroosterd zijn en je mag de oven weer uitzetten
- Vet, met een kwast, de ovenschaal in met een beetje olie en zet even apart
Pesto
- Snijd de chilipeper door de midden en haal de zaadlijsten eruit. Snijd de peper in stukken.
- Maak nu de pesto. Doe de boerenkool, peterselie, oregano, chilipeper, sjalot en knoflook in een keukenmachine en hak alles fijn. Doe hier 90 ml olijfolie bij en maak er een grove puree van.
- Doe nu 75 gram van dit mengsel in een apart schaaltje.
- Meng bij de 75 gram de kappertjes, azijn en 3 eetlepels olijfolie en zet weg.
Strata
- Met de resterende pesto smeer je de geroosterde boterhammen in aan beide zijdes.
- Leg nu één voor één de boterhammen een beetje rechtop, met een kleine hoek een beetje schuin, in de ovenschaal.
- Strooi na elke boterham een beetje kaas over de boterham en leg dan de volgende boterham er schuin tegenaan.
- Doe nu in een middelgrote schaal 3 eieren, 3 eierdooiers (het eiwit kun je gebruiken voor dit recept), melk, slagroom, mosterd, peper en zout. Klop dit goed.
- Giet nu dit mengsel in de ovenschaal over het brood en dek af met bakpapier en zet minstens 4 uur in de oven.
In de oven
- Haal de strata uit de koelkast een uur voor je hem wilt gaan bakken. Zet hem even weg met aluminiumfolie erover.
- Verwarm de oven voor op 180 graden.
- Zet de strata in de oven met het aluminiumfolie er over voor 30 minuten.
- Haal na 30 minuten de aluminiumfolie eraf en bak hem nog 25 minuten af in de oven.
- De strata is af wanneer het brood mooi gekleurd is en bubbelt.
Laat hem 15 minuutjes afkoelen voor je hem serveert, serveer hem met de pesto.