VeryBest - De lekkerste recepten om budgetvriendelijk en zonder verspilling te koken

Slowcookers maken je leven heel makkelijk!

Slowcookers maken je leven heel makkelijk! Een slowcooker, ook wel een crock-pot genoemd, is een elektrische pan waarin je ingrediënten op een hele lage manier kunt stoven, sudderen en koken. Ideaal voor stoofpotjes, soepen en sauzen.

Slowcookers maken je leven heel makkelijk!

Blog

Geschreven op 20 juni 2022 • 242 keer bekeken

De Slowcooker: wat is het en wat kun je ermee maken?

Ik heb drie slowcookers! Je gelooft me vast niet, maar het is echt waar.In drie verschillende maten en allemaal zijn ze van het merk Crockpot. Waarom ik zo overtuigd ben van een slowcooker, heb gekozen voor een Crockpot en welke lekkere recepten je ermee kunt maken lees je hier!

Waarom een slowcooker?

Ik heb altijd al een drukke baan gehad, waardoor ik vaak weinig tijd heb om te koken en boodschappen te doen. Tegelijkertijd wil ik overwegend gezond en bewust eten. Een slowcooker biedt daarvoor echt de uitkomst!

Wat kun je met een slowcooker?

Een slowcooker ook wel een crock-pot genoemd is een elektrische pan waarin je ingrediënten op een hele lage manier kunt stoven, sudderen en koken. De temperatuur komt niet boven de 100 graden en gerechten  worden langzaam gegaard. Zo blijven voedingsstoffen behouden en gaat de smaak niet verloren. In een slowcooker kun je dus ideaal stoofpotjes, sauzen en soepen bereiden.
 

Hoe werkt een slowcooker?

Een slowcooker bestaat uit een binnenpan, buitenpan en deksel. In de binnenpan doe je de ingrediënten. Je moet nog wel zelf je groenten snijden,  je vlees kruiden etc. Na de voorbereiding doe je de ingrediënten in de slowcooker en stel je stand in. De meeste slowcookers hebben twee standen: “low” en “high”. Afhankelijk van het gerecht en de stand die je gebruikt wordt je gerecht nu bereid en kun jij iets leuks gaan doen. Om jullie een idee te geven van de bereidingstijden geef ik hier drie indicaties voor mijn meest gebruikte ingrediënten. Kip bereiden in de slowcooker duurt ongeveer 3 tot 4 uur, varkensvlees gaart in 6 tot 8 uur en rundvlees in ongeveer 8 tot 10 uur.

De voordelen van de slowcooker

  • Je groentes blijven een bite hebben
  • Vitamines en vocht gaan niet verloren
  • Kan niet aanbranden of overkoken
  • Je hoeft geen olie of boter toe te voegen
  • Verbruikt weinig energie (rond de 250-300 Watt)

De nadelen van de slowcooker
Voor mij zijn er eigenlijk geen nadelen… maar vooruit ik kan er toch wel twee
bedenken:

  • Ze zijn best groot en staan dus een beetje in de weg op je aanrecht;
  • Rundvlees smaakt net iets lekkerder als je het even aanbakt in de pan en dat is niet leuk als je de slowcooker aan wilt zetten voor je naar je werk gaat.

 

De Crockpot slowcooker:

Waarom ik drie Crockpot slowcookers in de kast heb staan en niet  bijvoorbeeld een Bestron of Tristar slowcooker? De reden is eigenlijk heel simpel. Ze zijn zo veilig en daardoor durf ik mijn slowcooker zonder twijfel ’s -nachts of ’s-ochtend vroeg voor mijn werk aan te zetten. Daarnaast moet een slowcooker voor mij aan een aantal dingen voldoen:

  • De binnenpan moet in de vaatwasser kunnen
  • Er moet een digitale timer op zitten
  • Er moet een warmhoudstand op zitten

Dat zijn precies de specificaties die Crockpot slowcookers hebben. Bovendien zijn ze verkrijgbaar in verschillende afmetingen en zijn ze ‘betaalbaar’. Een slowcokker kost gemiddeld tussen de € 50 en € 150 afhankelijk van de grote.

Slowcooker recepten

Met drie Crockpot slowcookers in huis kan het natuurlijk niet anders dan dat ik deze wekelijks gebruik. Hieronder vindt slowcooker recepten die ik zelf graag klaarmaak.